joi, 17 mai 2012

Am propus personal modificarea legii referendumului


Una dintre criticile principale aduse de către Uniunea Social Liberală fostei guvernări portocalii se referea la atacurile constante la adresa regulilor democrației și ale statului de drept.

Unul dintre atacurile pedeliste s-a manifestat prin modificarea legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. La inițiativa domnului Mircea Toader, șeful deputaților portocalii, în mai 2011 a fost depus un proiect de lege prin care demiterea președintelui devenea posibilă doar în condițiile în care ar fi fost votată de majoritatea românilor înscriși pe listele electorale. În luna aprilie 2012, Președintele a promulgat această lege după ce a trecut discret prin cele două camere ale Parlamentului.

Este inadmisibil ca Președintele României să fie ales prin votul majorității celor prezenți la urne, iar demiterea să poată fi făcută prin votul majorității tuturor celor cu drept de vot.

În fața acestor agresiuni la adresa democrației și în noile condiții politice, USL-ul a trecut la îndeplinirea obiectivelor legislative prioritare, care se referă în fapt la revenirea spre o stare de normalitate și legalitate.

Astfel, alături de senatorul Severin Georgică de la PSD, am inițiat un proiect legislativ care vizează revenirea la forma anterioară a legii referendumului, prin care Președintele țării poate fi demis prin votul majoritar al celor prezenți la vot. Voi depune proiectul la Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru a fi integrat în circuitul dezbaterilor legislative (introducerea pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate și apoi votul în plen).

Niciun comentariu: