miercuri, 1 septembrie 2010

Stat managerial sau stat asistenţial? Aceasta e întrebarea!

După cum probabil ştiţi deja, Parlamentul României şi-a reluat activitatea de azi, 1 septembrie. Noua sesiune parlamentară pare a debuta sub auspicii tensionate: coaliţia parlamentară ce susţine guvernul şi alcătuita din toate speciile de politicieni pare a merge înainte strângând din dinţi unii către ceilalţi.

Zilele trecute auzeam semnale clare venite de la UDMR către PDL de neacceptare a vreunei remanieri guvernamentale ce implică miniştrii maghiari. Bun exemplu de mesaj clar şi intransigent, care tradus înseamnă : dacă vreţi să mai staţi la guvernare, dragi PDL-işti, ar fi bine să nu plece niciun ministru de-al nostru.

PDL-ul nu a răspuns. De ce? Taberele din PDL se luptă dramatic în plan intern: miniştrii şi parlamentarii apropiaţi Preşedintelui Băsescu sunt gata să dea o grea lovitură indezirabililor BVB-işti; BVB-iştii se pare că nu vor ceda fără luptă, iar cei care sunt în afara celor două tabere deja precizate, trăiesc în sfere prea intelectuale pentru mizeria în care partidul domniilor lor au aruncat întreaga ţară. Oricum, ideea este că toată lumea de la PDL îşi pregăteşte armele pentru alegerile interne de partid din primăvară.

În acest timp, o parte a Opoziţiei, continuă pe aceeaşi melodie: certuri, încordări de muşchi, pregătiri de maziliri. Vorbesc aici de PSD, care a început sesiunea parlamentară prin schimbarea, ce e drept “consimţită şi de catifea” a liderului de grup din Camera Deputaţilor, ilustrul magician Viorel Hrebengiuc, cu ilustrul necunoscut Mircea Duşa. Se vede treaba că Victor Ponta vrea să termine definitiv gruparea Geoană şi să reformeze partidul. Ciudat este faptul că vrea să îl reformeze folosind aceleaşi tactici de clan pentru care PSD-ul este arhicunoscut. Cum interpretaţi altfel, faptul că noul lider de la Senat al pesediştilor este chiar socrul său, Ilie Sârbu, pus în funcţie tot acum la debut de sesiune. Lovitura finală dată lui Mircea Geoană va fi la congresul din toamnă al PSD, în care întreaga sa echipă va fi măturată spre bucuria domnilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

În PNL, lucrurile sunt clare. Partidul se pregăteşte să lanseze un nou program economic care are ca principii de bază statul liberal minimal şi individul văzut ca singura entitate care produce “binele public”. Vrem să reformăm statul în esenţa sa şi să asigurăm trecerea de la statul asistenţial “pomanagiu” şi clientelar la statul liberal, managerial.

Practic vorbim de o nouă confruntare ideologică. În faţa nepăsării şi indiferenţei actualilor guvernanţi, caracterizaţi de lipsa oricărei valori morale şi de neperformanţă economică, PNL va propune o viziune total schimbată asupra modului în care se construieşte relaţia cetăţean-stat.

Niciun comentariu: