marți, 16 iunie 2009

Doua saptamani de la alegerile pentru Parlamentul European...

Au trecut aproape doua saptamani de la alegerile pentru Parlamentul European. Desi nu exista invingatori si invinsi evidentiati in mod clar, totusi sunt cateva aspecte ce trebuie prezentate.

Evolutia partidelor ce fac parte din coalitia de guvernare a fost una relativ buna, fiecare dintre acestea obtinand un numar de voturi aproximativ egal.

Desi evolutia economica este una dezastruoasa, in conditiile lipsei de masuri anticriza din partea Guvernului, cred ca resursele financiare de care dispun guvernantii au facut ca rezultatele sa nu fie in concordanta cu prestatia guvernului.

Cu alte cuvinte, resursele guvernamentale disponibilizate spre satisfacerea intereselor locale ale celor doua partide au facut ca scorul electoral sa fie mai mare decat gradul de erodare a imaginii.

Nu trebuie neglijate nici actiunile de « turism electoral » ale PSD si PD-L, acuzatiile pe aceasta tema aratand cat de multe au in comun cele doua partide. Cazurile de frauda electorala au curs din si spre ambele partide si totusi nu s-a luat nici-o masura.

Am fost, chiar, martorii unor afirmatii halucinante cum ar fi : "nu trebuie sa se refaca alegerile pentru ca numarul de fraude nu a depasit 50.000 de voturi".

Principalul partid de opozitie, PNL, a avut un scor mai slab de cat cel asteptat. In mod sigur au existat cauze interne si externe. In plan intern, nu toti sefii de filiale sau de organizatii locale au turat motoarele la maxim, influentati probabil si de iesirea de la guvernare.

Din punct de vedere politic este clar ca PNL nu a reusit sa se pozitioneze ca o alternativa la actuala putere, desi a prezentat un plan real de masuri anticriza sustinut si de o parte din patronate.

Actiunile de atac concertate in mass-media de catre PDL la adresa guvernarii Tariceanu reprezinta cu siguranta cel mai important factor extern ce a diminuat rezultatul electoral.

Partidul surpriza al acestor alegeri il consider a fi PRM, prin candidatii sai. Prin mesajul transmis, PRM a reusit sa obtina voturile nemultumitilor, contorizand multe din voturile cuvenite opozitiei democratice. Cred ca si acest partid este unul dintre cele care nu au incurajat « turismul electoral ».

UDMR poate fi considerat, aparent, un alt castigator, insa numarul de voturi obtinut nu ii da dreptul la acest statut. Cu siguranta mobilizarea electoratului specific minoritatii maghiare a fost una buna, numarul crescut al reprezentatilor UDMR fiind datorat insa si prezentei scazute la vot la nivel national.

Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze pe toti, alesi si alegatori, este insa prezenta din ce in ce mai scazuta la scrutinele de vot. Cu siguranta acest lucru se datoreaza, in primul rand, politicienilor si felului in care este perceputa activitatea acestora de catre cetateni.

Este de datoria noastra, a noilor politicienilor, ca prin conduita si activitate sa schimbam aceasta impresie, nu intotdeauna adevarata, si sa convingem cat mai multi cetateni sa mearga la vot. Doar in acest fel, alesii vor reprezenta cu adevarat vointa cetatenilor si nu vointa «turistilor electorali » .

Pentru a reusi, fiecare membru al electoratului trebuie sa dea o sansa noilor politicieni, judecandu-i in afara etichetelor sociale negative de acum.

Niciun comentariu: